2017

Dobbertjes kunnen niet op tegen 'De 80'


WAALWIJK - Iedere zaterdagochtend zijn vrijwilligers van zwemclub De Dobbertjes in touw om mensen met een verstandelijke beperking te laten zwemmen in zwembad Olympia. Hiervoor zijn ze genomineerd als vrijwilligers van het jaar. Maar winnen, dat zit er niet in.

In de laatste tussenstand staat de stichting een straatlengte achter op de vrijwilligers van De 80 van de Langstraat. Niet zo gek, gezien de bekendheid van het grootse evenement. Het is een van de nadelen die kleven aan het digitaal stemmen waarvoor de organisatie van Waalwijk Ontmoet dit jaar heeft gekozen.

Zijn de genomineerden op sport- en cultuurgebied wel zo makkelijk te vergelijken? Maakt een twirlteam kans tegen een voetbalteam? Bekendheid en achterban spelen een belangrijke rol. Wat ook niet helpt is dat nergens te vinden is waarom de genomineerden zijn genomineerd. Je stemt dus op iemand, zonder dat je van iedereen weet wat ze hebben gepresteerd.


Massaal gestemd


Die kritiek ten spijt is de gemeente blij met de nieuwe opzet. De verkiezing is juist aangepast zodat niet alleen de jury beslist. Die heeft dit jaar slechts een voorselectie gemaakt. ,,Er is massaal gestemd, meer dan 10.000 keer", geeft een woordvoerder aan. ,,Welke stemprocedure je ook kiest, er zitten altijd voor- en nadelen aan."

Bij De Dobbertjes hebben ze vrede met de nieuwe opzet. ,,'De 80' is voor de totale Langstraat van belang. Onze stichting is natuurlijk een stuk minder bekend. Dat is een gegeven, maar oneerlijk vind ik het niet. Ere wie ere toekomt", zegt Jeroen Teunissen van Manen.